Friday, September 23, 2011

OH ! COOL : PERNAH LIHAT SUNGAI DI ATAS SUNGAI?




Jambatan air Magdeburg adalah saluran air navigasi di Jerman yang menghubungkan Elbe-Havel ke Mittelland dan memungkinkan kapal untuk menyeberang di atas Sungai Elbe setinggi 918 meter. Jambatan air Magdeburg adalah saluran air navigasi terpanjang di dun


Kapal-kapal akan melalui terusan Elbe-Havel dan terusan Mittelland sebelum bertemu di Magdeburg. Sebelum kapal-kapal dari terusan Elbe-Havel menuju terusan Mittelland,kapal-kapal tersebut harus menempuh jalan yang memusing sepanjang 12 kilometer, dan akan turun dari Terusan Mittelland melalui lift air raksasa Rothensee untuk mengangkat perahu menuju Elbe, kemudian berlayar melawan arus.Pelik sungguh laluan kapal dan terusan sungai ini.

Sebelum memasuki terusan Elbe-Havel harus melalui Niegripp Lock. Kadar air surut di Elbe juga sering membuatkan kapal yang sarat muatan kargo tidak dapat menyeberang terusan ini, dan hal ini memakan waktu lebih lama untuk menurunkan muatan kapal.








Pembangunan saluran air ini dimulakan sejak tahun 1930 namun kerana adanya Perang Dunia 2 dan perpecahan Jerman kepada 2 bahagian, projek terusan ini ditunda sampai 1997. Saluran air itu akhirnya selesai dan dibuka untuk umum pada tahun 2003.

OH! LAWAK : Maaf Papa... Rooney Xdapat Balek :(





Tooot2...tooot2... Panggilan datang, dengan segera aku mengangkat..

P= Pakcik
R= Rooney

P: Hallooo sapeni?
R: Papaaaaaaaa..ni Rooney la!
P: wahhhhhh Rooney! apakabar anakku...balek beraya x?
R: huhu maaf papa..arini Rooney dgn kengkawan raya kat sini jer..
P: Laaa napelak??
R: Pak Fergie xbagi balek...huhu
P: alaaaaaaaa abes xkn nak suro papa buka dan beraya sorang2???
R: emm maaf papa...memang xdapat balek..ada urusana dengan kegkawan ni..
P: Emmm ko ni..lupa daratan la,dah berjaya pon xingat Malaysia dah..huk3
R: Xpelaa papa..semalam papa tgk x Rooney maen?
P: Ko maen pelacur mana lagi ni?
R: Bodohlah papa ni..maen bola la..lawan Arsenal...menang 8-2 tu hahaha!







P: yeke???? wahhh seb bek la uma papa xde astro..lau x da lame papa jerit tanpa henti ni! hehehe
R: tahu xpe papa..rooney dapat hat trick lagi tau hahaha
P: wahh tahniah2..terubat sikit hati ni walaupun ko xbalek...
R: Thanx u papa!!
P: Takyah nak papa sangatlah..k lah..aku nak men meriam ni...
R: kenapa lak nak men meriam? papa minat arsenal ke?
P: kalau aku maen setan merah, kira aku menyambut sekali kedatangan setan yang dibebas dari ikatan ni..maklumlah dah Syawal ni..kenalah beringat sikit~
R: papejela.. Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin Papa!!
P: Zahir jer..ko dari dulu xpenah menang lawan kebatinan aku...
R: vavi tol..huk3 k da..chowwwww
P: papai....muahhhh selamat hari raya gak..
R: kbai

Sedih lagi...masih xbalek anak2ku tahun ni~ :( huhuhuhu

OH ! LAWAK : Kenapa LELAKI tak suka main Teddy Bear?






Kalini nak citer pasal teddy bear!!! Jumpa jer benda ni.. awek2 mmg pantang nampak! suka maen2, peluk2, usik2 perut,ramas2 kepala, apetah lagi main bulu2 dia yang lembut haha! Berbeza lak dengan lelaki~ mereka agak kureng maen benda ni kalau ada pun satu dalam sejuta kot. Disini akan menceritakan kenapa lelaki tak suka maen teddy bear:

1) Nama pon Teddy, kalau selalu maen takut2 jadi Gay plak~

2) Teddy Bear mempunyai bulu yang lebat berbanding lelaki, ini mungkin mendatangkan kecemburuan yang melampau bagi lelaki yang ada hormon bulu yg lebat~

3) Kebanyakkan lelaki tidor ganas, ada kemungkinan teddy bear yg dipeluk tu akan hancur dalam masa sebulan~

4) Lelaki adalah golongan yang setia! Buktinya teddy bear ni kan mempunyai badan yang kecik walaupun empuk dan gebu, tapi lelaki xakan memilih dan memeluk teddy bear seperti mana memeluk perempuan. Jadi besar kemungkinan cara memeluk tu kureng puas~


5) Pemburu haram (biasanya lelaki) sukakan buru binatang, besar kemungkinan teddy bear ni salah satu yang bakal ditembak utk mendapatkan bulunya~

6) Tahap kekuatan lelaki bersin sangat kuat berbanding perempuan, besar kemungkinan pesakit resdung kurang meminati binatang berbulu2 ni~

7) Kecenderungan lelaki memandang wanita comel adalah sangat tinggi berbanding teddy bear yang comel~

8) Berbeza dgn perempuan, lelaki yang membela teddy bear ni biasanya adalah pemilik dan penjual teddy bear di kedai2 mereka~


9) Lelaki memilih barangan sukan dan games sebagai alat utk dimain di masa lapang, teddy bear gak adalah pilihan yg salah untuk dimain, Kalau main jugak takut2 teddy bear ni terjadi mangsa termain benda lain lak~

10) Walaupun teddy bear tak boleh main, tapi ada lelaki menggunakanya untuk online sebelah2~ pffft

OH ! FAKTA : FAKTA YANG BERCANGGAH MENGENAI MINUMAN TENAGA!





Minuman tenaga dipercayai mampu memberikan tenaga tambahan bagi penggunanya. Minuman ini juga dikatakan berupaya meningkatkan prestasi seseorang yang gemar bersukan. Adakah anda mengetahui bahawa  tenaga tersebut sebenarnya dibekalkan melalui kandungan kafein dan gulanya yang cukup tinggi?.

Minuman tenaga dikatakan mampu meningkatkan prestasi jelas menimbulkan kontroversi kata beberapa pakar malah mereka menyatakan minuman tenaga ini berbahaya!. 



"Minuman yang mengandungi kafein yang sangat tinggi berpotensi mengganggu kesihatan," kata Roland Griffiths, profesor psikiatri dan ahli saraf dari Johns Hopkins University School of Medicine.

Berikut adalah empat bahayanya minuman tenaga:

1. Mengandung paras gula yang tinggi

Kandungan gula yang tinggi dalam minuman tenaga mampu mengakibatkan  peningkatan kadar gula dalam darah, merosakkan gigi dan menyebabkan pertambahan berat badan. Cuba anda memeriksa isi kandungan minuman tenaga untuk mengetahui berapa jumlah gula dalam minuman tersebut. Bandingkan dengan minuman soda dan anda akan mendapati kandungan gula dalam minuman tenaga lebih tinggi.

2. Bahaya untuk anak

Kandungan kafein dan gula yang tinggi pada anak-anak lebih berbahaya daripada pada orang dewasa. Anak-anak masih dalam masa pertumbuhan sehingga akan mendapat kesan negatifnya lebih buruk di masa depan. Lagi pun minuman tenaga tidak mengandung zat gizi apa pun.

3. Menyebabkan dehidrasi

Kandungan gula yang tinggi akan menyebabkan penyerapan air ke dalam tubuh terhambat sehingga menimbulkan risiko dehidrasi. Tubuh yang mengalami dehidrasi akan menyebabkan prestasi yang buruk kepada anda disaat anda sedang melakukan aktiviti. Jika anda merasa tidak boleh untuk meninggalkan minuman tenaga disarankan untuk minum segelas air kosong setelah minum minuman tenaga.

4. Menyebabkan jantung berdebar

Kafein boleh menyebabkan tekanan darah meningkat dan jantung terasa berdebar-debar terutama bagi mereka yang sensitif. Reaksi berbahaya pada minuman tenaga yang boleh terjadi antara lainnya ialah rasa pening, mual, sakit dan kehilangan deria rasa.


ADMIN : KALAU 100 PLUS CAMNER PLAK YE?...

OH ! COOL : 5 HAIWAN YG POPULAR DI KALANGAN FACEBOOKER




Ini adalah rekod dunia yang dipecahkan oleh haiwan peliharaan kesayangan manusia dan berikut adalah diantara 5 yang terbaik yang menjadi haiwan peliharaan paling digemari di facebook.

1. Nipper's Geronimo (Arnab dengan telinga terpanjang)






Pertama, "Nipper's Geronimo" - Arnab dengan telinga terpanjang. Telinganya jika dibentangkan sepanjang 79cm besar (31,13 inci)


2. Diesel (Tikus mondok dengan lompatan paling jauh) 






Haiwan ini memiliki telinga lebih kecil tetapi sebenarnya dikenali ramai kerana kemampuannya melompat. Tikus mondok ini adalah pemegang rekod lompat jauh untuk spesies itu dan melompat melintasi ruang sejauh (8.07 inci) 20.5cm pada tahun 2009.


3. Giant George (Anjing Tertinggi Di Dunia)






Tempat ke 3 pula kita tinjau haiwan peliharaan lebih besar. Inilah Giant George. Dia anjing yang masih hidup tertinggi di dunia. Tinggi Great Dane 1,092 meter (43 inci). Memang patut dipanggil gergasi!.


4. Stewie (Kucing Terpanjang Di Dunia) 






Haiwan peliharaan yang dikatkan gergasi selain Giant George adalah Stewie. Seekor kucing bernama Coon Maine. Kucing domestik ini adalah kucing terpanjang didunia!. Stewie, dinamakan dengan karakter dari siri Tv animasi popular "Family Guy". Menjangkau 123 cm panjangnya!. Erk!..hahahaha


5. Puggy (Anjing dengan Lidah Terpanjang Di Dunia)






Akhir sekali ialah Puggy. Pemegang rekod saat ini untuk anjing dengan lidah terpanjang. Lidah Puggy sepanjang 11.43cm cukup sempurna untuk menikmati salah satu makanan kesukaannya iaitu aiskrim!

OH ! LAWAK :Produk Apple untuk seisi keluarga



..EMAKNYA?..
dan sebenarnya realiti untuk seorang ayah

ada betul ke?ahaks

OH! TAZKIRAH (UMUM) : AMALAN UNTUK IBU BAPA ( ANAK MENGHADAPI EXAM)




- Memandangkan sudah nak hujung tahun ini, maka banyak la peperiksaan yang akan dijalan kan disini Admin nak kongsikan pada korang dan jugak buat ibu bapa korang.


Dimana Admin  nak kongsikan satu tips amalan yang baik oleh ibu bapa supaya anak-anak yang mengambil peperiksaan UPSR/PMR/SPM dan juga bagi Mahasiswa/siswi menjawab soalan peperiksaan dengan tenang.

KETIKA ANAK-ANAK SEDANG MENJAWAB SOALAN DI DEWAN PEPERIKSAAN.

Ibu atau bapa di rumah pula lakukan amalan ini:-

1. Ambil Wudhuk.

2. Mengadap kiblat.

3. Baca Syahadah - 3x

4. Al- Fatihah - 1x

5. 3 Qul- 1x

6. Surah Insyirah - 1x

7. Selawat Atas Nabi - 10x

8. Baca Surah Yassin - 1x

9. Baca Surah Insyirah 100x.



10. Niat di dalam hati supaya Allah SWT permudahkan anak-anak kita menjawab soalan dengan mudah dan tenang.

Contoh la:
Kalau waktu peperiksaan bermula jam 0800 pagi. Ibu atau bapa di rumah boleh mula melakukan. Semuga anak-anak kita dapat menjawab soalan dengan baik serta beroleh kejayaan yang besar.

Pesanan admin buat ibu bapa yang baca post ini, mungkin agak sukar anda nak lakukan amalan ini sebab banyak jugak untuk dibaca tapi nescaya anak-anak anda dipermudahkan bagi menjawab soalan peperiksaan dengan mudah dan tenang. Insyallah !

Pendidikan anak-anak adalah penting buat masa hadapan mereka bagi menjalani kehidupan yang makin sukar di masa hadapan.

Buat korang yang sedang baca tips ini korang tunjukkan pada ibu bapa korang supaya ibu bapa korang dapat membantu korang sewaktu peperiksaan. Admin sekadar berkongsi bagi korang atau anak-anak korang dapat membesar dengan pendidikan yang sempurna dan berjaya dimasa hadapan.


Tips nih admin kongsikan dari seorang blogger yang admin kenal iaitu resepirahsiaku.com

OH ! FAKTA : Kesan Telefon Bimbit Pada Otak Manusia


Satu penyeledikan menunjukkan penggunaan telefon bimbit sebenarnya memberi kesan kepada otak manusia. Mungkin kita dah sering kali dengar tentang bahaya telefon bimbit pada manusia, bagaimanapun hari adalah sesi refresh ingatan kita..




Telefon bimbit juga meningkatkan kebarangkalian untuk seseorang mendapat pelbagai penyakit contohnya seperti barah. Penyelidikan santifik terhadap beratus-ratus pengguna telefon bimbit yang terdedah kepada signal dari alat itu ketika menggunakannya boleh menyebabkan peningkatan perubahan bahan kimia di dalam otak sebanyak tujuh peratus. ‘Metabolisme otak’ ini berlaku di bahagian paling hampir dengan antena telefon bimbit - yang biasanya dipegang rapat ke kepala atau mengenai muka ketika membuat atau menerima panggilan.

Kajian menunjukkan radiasi telefon bimbit boleh merangsang sel otak. Sesetengah pakar perubatan mengatakan anda tidak sepatutnya meletakkan telefon bimbit berdekatan dengan kepala ketika tidur dan syarikat telefon bimbit juga mencadangkan supaya pengguna memakai fon kepala ketika menggunakan telefon bimbit. Penyelidikan terbaru yang dilakukan saintis ternama Amerika Syarikat, Nora Volkow itu mungkin mendorong beribu-ribu pengguna kini lebih berhati-hati ketika menggunakan alat berteknologi tinggi itu.

Pakar penyelidik di Britain menggesa lebih banyak penyelidikan dilakukan mengenai penemuan terbaru itu. Ahli sains neuro, Profesor Patrick Haggard daripada Universiti College London, berkata: “Sekiranya penyelidikan lebih lanjut mengesahkan bahawa signal telefon bimbit memberi kesan kepada metabolisme otak, amat penting untuk mengkaji sama ada ia akan memberi kesan buruk kepada kesihatan.

OH ! LAWAK KAW2 : HItler marah bila tau result olimpik MALAYSIA ^^


Ini RAMLI..pemain malaysia pertama yg main kat MU...






dan ini...hitler yg marah ngan skuad olimpik malaysia..^^ enjoy^^


HAHA^^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...