Tuesday, October 4, 2011

OH ~ SERIUS :HEBATNYA!! BUTA HURUF DULU DAN PEROLEH PhD SKRNG.
KUALA LUMPUR – Biarpun tidak mampu menulis dan membaca ketika belajar di sekolah rendah suatu ketika dahulu namun, ia bukanlah penghalang kepada Dr. Mohd. Nawi Ismail untuk memperoleh ijazah doktor falsafah (Ph.D) dalam pengajian Usuluddin dan Pemikiran Islam di Universiti Malaya (UM) semalam.
Mohd. Nawi, 43, yang merupakan seorang pensyarah mengalami rabun mata dan cacat sebelah kaki sejak dilahirkan mengakui, dia adalah murid lemah ketika itu tetapi anak jati Pasir Puteh, Kelantan itu mula bangkit ketika berusia 15 tahun.
“Apabila melangkah ke sekolah menengah selepas menjalani pembedahan membuang selaput di mata, saya mula berusaha bersungguh-sungguh sehingga berjaya memperoleh Ph.D hari ini (semalam).
“Kejayaan ini juga disebabkan oleh sistem pendidikan negara yang baik di samping berkat sokongan keluarga dan Universiti Malaya sendiri,” katanya selepas istiadat konvokesyen ke-50 universiti itu di sini semalam.
Sementara itu, penerima Ph.D daripada Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Mohamad Muzammil Mohamad Noor, 38, pula berkata, dia merupakan graduan Ph.D berkerusi roda pertama yang lulus daripada fakulti tersebut.
SUMBER: KOSMO

EM ~ TAZKIRAH :Maksud syahid

Dalam Islam, mati syahid (Arab: شَهيد ‎ šyahīd, jamak: شُهَداء šyuhadā') ertinya Muslim yang maut ketika berperang atau berjuang di jalan Allah membela kebenaran atau mempertahankan hak dengan penuh kesabaran dan keikhlasan untuk menegakkan agama Allah. Siapa yang berjuang membela harta miliknya, jiwanya, keluarganya, agamanya, dan meninggal dalam perjuangannya itu, maka ia meninggal fi sabilillah atau mati syahid. Mati syahid merupakan cita-cita tertinggi umat Islam. Salah satu jalan menuju mati syahid adalah berjuang di jalan Allah (jihad fi sabilillah).

Orang-orang yang termasuk golongan yang meninggal dalam keadaan syahid telah dijelaskan dalam dalam Al-Quran dan hadis, adalah sebagai berikut:

"Dan jangan sekali-kali engkau menyangka orang-orang yang terbunuh (yang gugur syahid) pada jalan Allah itu mati, (mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki;

(Dan juga) mereka bersukacita dengan kurniaan Allah (balasan mati Syahid) yang telah dilimpahkan kepada mereka, dan mereka bergembira dengan berita baik mengenai (saudara-saudaranya) orang-orang (Islam yang sedang berjuang), yang masih tinggal di belakang, yang belum (mati dan belum) sampai kepada mereka, (iaitu) bahawa tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.

Mereka bergembira dengan balasan nikmat dari Allah dan limpah kurniaNya; dan (ingatlah), bahawa Allah tidak menghilangkan pahala orang-orang yang beriman. (Surah Ali ‘Imran:169-171) BAGI ADMIN SYAHID ITU SEPERTI SATU GANJARAN BESAR DARI ALLAH.

OH ~ LAWAK : BARANG KALAU DAH LAMA..GINILAH JADINYA...(KOMIK)

                           Realitinya bila kita beli barang baru terjadi cam komik kat bawah ni
                                                  Tapi kalau dah bertahun berlalu?..


setuju tak realitinya selalu camni?

OH ~FAKTA : FAKTA YANG KORANG HARUS TAHU SEBAGAI UMAT ISLAM!


1. Casey Station, Antartika: imsak pukul 6:30 pagi dan berbuka puasa pada pukul 15:48 petang (Berpuasa selama 9 jam 18 minit)
2. Perth (Australia Barat): imsak pukul 5:42 pagi dan berbuka puasa pada pukul 17:41 petang (Berpuasa selama 11 jam 59 minit)
3. Jakarta : imsak pukul 4:52 pagi dan berbuka puasa pada pukul 17:55 petang (Berpuasa selama 13 jam 3 minit)
4. Mekkah di Arab Saudi: imsak pukul 4:31 pagi dan berbuka pada pukul 19:01 petang (Berpuasa selama 14 jam 30 minit)
5. Tokyo, Jepun: imsak pukul 3:11 pagi dan berbuka pada pukul 18:47 petang (Berpuasa selama 15 jam 36 minit)
6. New York di Amerika Syarikat: imsak pukul 4:25 pagi dan berbuka pada pukul 20:12 malam (Berpuasa selama 15 jam 47 minit)
7. London, United Kingdom: imsak pukul 2:45 pagi dan berbuka pada pukul 20:50 malam (Berpuasa selama 18 jam 5 minit)
8. Rovideniya, Rusia: imsak pukul 1:46 pagi dan berbuka puasa pada pukul 21:43 malam (Berpuasa selama 19 jam 57 minit)
9. Kuala Lumpur, Malaysia: imsak pukul 5:41 pagi dan berbuka pada pukul 730 malam (Berpuasa selama 11 jam 47 minit)
Pertanyaan, mengapa ada saudara-saudara kita yang berpuasa lebih lama?
Jawaban :
Bumi mengelilingi matahari tidaklah lurus melainkan mengiring kecuali dalam waktu tertentu (mac – september), negara-negara di bahagian utara bumi menerima cahaya matahari lebih lama dari yang di selatan, dan di waktu yang lain (oktober – februari) negara-negara di bahagaian selatan bumi menerima cahaya matahari lebih lama dari yang di utara.
Inilah salah satu hikmah Kalender Islam (Hijriyah) yang menggunakan peredaran bulan sebagai pedomannya, berbeza dengan kalender biasa (kalender Masihi) yang menggunakan peredaran matahari. Sehingga waktu Ramadhan selalu berbeza 11 hari dibandingkan dengan kalender Masihi.
Jika seperti puasa yang lalu, Ramadhan jatuh pada bulan Ogos maka negara-negara di bahagian utara bumi mengalami waktu puasa yang lebih lama. Namun Ramadhan akan terus bergerak ke bulan Julai, Jun, Mei dan seterusnya sampai masuk waktu dimana negara-negara di bahagian selatan bumi mengalami waktu puasa yang lebih lama (oktober – februari).
Negara-negara di khatulistiwa pula cenderung mengalami waktu puasa yang sama.
Jadi, beruntunglah kita yang tinggal di Malaysia kerana tempoh masa berpuasa kira-kira sekitar 12 jam jika dibandingkan dengan negara lainnya seperti Eropah yang tempoh puasanya rata-rata 15-16 jam. Itu pun masih ada yang tidak berpuasa. Bersyukurlah jika dibandingkan dengan negara-negara yang lain. bagaimanapun adakah kalian tahu di Finland,Norway mahupun Denmark, waktu berpuasa akan menjangkau sehingga 20 - 22 jam apabila berada tepat pada musim panas?. Apapun walau selama mana pun, kewajipan kita tetap harus dijalankan sebagai seorang umat Islam.

OH ~ SHOCK :LELAKI YG BOLEH MELUKIS SERENTAK GUNA KEDUA-DUA TANGANBukan main… Seniman dari china ini boleh melukis dua wajah dengan kedua-dua tangan sekaligus!. Dengan kreativiti yang tinggi seorang pelukis yang berasal dari China memperlihatkan kebolehannya melukis dua wajah manusia dengan dua tangan sekaligus dalam waktu yang sama. Teruja mendengarnya?. Kalian boleh lihat dalam video dibawah. Aksinya melukis wajah di atas kertas. Tangan pelukis tersebut cukup cekap menggoreskan pensil lukisannya berselang seli dari sisi yang berlawanan. Kelihatan unik sekali tetapi yang lebih hebat ialah hasil dari lukisan ini cukup indah.Anda mungkin juga meminati:

OH ~ SERIUS : APA YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG JALAN KARAK (PAHANG)


Lebuhraya Karak


Lebuhraya karak mula dibina pada 1970 dan mula dibuka kepada orang ramai pada 1977. Lebuhraya ini menghubungkan Kuala Lumpur dengan Karak dan jaraknya lebih kurang 60.0 km. Lebuhraya ini mempunyai sepasang terowong di kawasan peranginan terkenal iaitu Genting Highland.


1.Antara kemalangan yang paling popular adalah pada 20 Januari 1990, di mana 17 orang terbunuh termasuk 11 orang anggota FRU bilamana berlaku pertembungan diantara kenderaan FRU dengan sebuah lori, sebuah bas dan 10 biji kereta.

2.Kalau korang perasan dekat Genting Sempah (berdekatan perniaga lemang) Banyak Lori berenti pada waktu malam(tidur)..dikatakan tidak sah kalau tidur disitu tapi tidak kena “tegur”.3.Volkswagen kuning..selalunya pemandu akan dikacau selepas terowong karak..dia akan potong kereta korang ,dan selepas itu dia akan bawa perlahan..ada yang kata jangan potong kereta kuning itu,kalau potong juga…..

Dan apa yang menarik tentang Volkswagen kuning ini,seingat aku pada tahun 1998 masa itu aku diasrama tengah dengar radio Era (masa tu Era baru je wujud).Seorang pemanggil call Era dan cerita pasal Volkswagen kuning ni dari A sampai Z,dan bila deejay tu tanya mana tahu tentang cerita ini,pemanggil dari Jelapang(Perak) itu dengan selamba kata dialah pemandu kereta itu dan talian terus putus….4.Kereta Misteri

KARAK – Penemuan sebuah kereta Kia Optima yang terbenam ke dalam selut dari ketinggian 100 meter di Kilometer 35.4 Lebuh Raya Karak, berhampiran terowong Genting Sempah menghala ke ibu negara kelmarin menimbulkan pelbagai misteri.

Kereta berwarna perak itu dipercayai terjatuh dari Jalan Bentong Lama, Batu 18 di sini sebelum ia ditemui oleh penunda kereta, Wong Kam Wai, 31, pada pukul 3 petang.

Namun Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah berkata, sehingga semalam polis menolak wujudnya unsur jenayah atau kemalangan yang boleh dikaitkan dengan penemuan kereta itu.

“Kalau berlaku kemalangan, mesti pembahagi jalan sudah remuk seperti dilanggar.

Jika ada jenayah mesti ada mangsa di sekitarnya,” kata beliau ketika dihubungi.

Kereta Kia Optima yang berharga lebih RM100,000 itu ditemui ketika Kam Wai sedang menaikkan sebuah kereta Satria Neo yang terbabas di Kilometer 35.4 Lebuh Raya Karak.

Dalam pada itu, satu sumber berkata, ketika ditemui kunci kenderaan ada pada kereta itu namun enjin tidak dihidupkan..

Bagaimanapun,usaha untuk mengangkat kereta ini tidak berjaya.

Apabila di pertengahan, dua buah kembalik yang mengangkatnya tiba-tiba mengalami masalah mekanikal dan kerosakan pada sistem hidrolik.Ketika itu,kereta ini hanya beberapa meter sebelum sampai di tepi tembok lebuhraya.

Usaha mengangkat


Ketika kembalik kedua membantu, ia turut menerima nasib sama apabila tiba-tiba mengalami masalah mekanikal pula.Akhirnya, kereta misteri ini terpaksa di”semadikan” semula di bawah jambatan tersebut!

(sumber dari kosmo!)


Jalan Lama Karak

1.Seorang polis, satu hari naik motor ikut jalan lama ni….nak dijadikan cerita sampai satu kawasan tu,dia nampak banyak kereta paking tepi jalan,tapi yang peliknya kat situ gelap gelita,seorang manusia pun tak ada dan yang paling pelik,semua kereta yang paking tu jenis kereta lama tapi masih cantik…Apa lagi rempit la sambil pegang pistol sampai genting sempah(petronas).

2.Menurut cerita ramai juga yang ingin mengelak kesesakan lalu lintas ikut jalan lama karak(nak balik KL).Tetapi hampir 80% orang yang lalu disini bukan sahaja waktu malam,tengah hari siang buta pun akan berpatah balik..Sebab dah tak tahan menanggung seram!

3.Dalam satu cerita lain,pemandu bas di situ pernah bercerita pada satu malam selepas bas terakhir dari KL ke bentong lebih kurang pukul 9 mlm, dia telah mengambil penumpang di kawasan tersebut yang kebiasaanya sunyi..Seperti biasa kondaktor bas memberi tiket.Riuh rendah la dlm bas tu sebab ramai penumpang..Bila hampir sampai di Bentong penumpang-pemunpang turun di satu kawasan hutan@kampung….Sampai di stesen Bentong bila konduktor bas tu nak kira duit balik terkejut tengok dalam beg dia penuh dengan daun saja, mana perginya duit tadi?..

4.Pernah juga terbaca ,beberapa orang polis pernah terserempak dengan Rashid Maiden (Bekas ketua Komunis Pahang)bersembahyang berlapitkan daun pisang ditepi jalan,tetapi mereka hanya tergamam melihat kelibat Rashid Maiden sehingga la selesai sembahyang..selepas itu..hilang..

5.mengikut cerita dan laporan akhbar, mangsa menghantar isterinya yang bekerja sebagai Manager McDonalds di Genting Sempah.Masa perjalanan pulang, si suami tetiba hilang di Jalan Lama Bentong- Gombak disyaki kemalangan di salah satu gaung. Si isterinya berjalan menyusuri jalan lama tu selama seminggu untuk mencari suaminya malangnya tak berjumpa.

Kemudian, dalam sebulan lepas tu orang asli dan pihak polis menjumpai kereta si suami dalam gaung di KM 40 Bentong tetapi tiada pemandu di dalam. dalam lebih kurang seratus meter dari kereta itu, mereka terjumpa tulang manusia yang lengkap berbaju Melayu tapi tiada langsung daging pada badan mangsa. Baju Melayu tu masih lagi elok, dan jika dikatakan mayat dimakan binatang liar, tiada sebarang kesan kecederaan dan tulang semuanya lengkap.

6.Tentang hantu yang makan orang
ini pula berlaku pada era 80’an..si suami ni pergi mencari air kerana kereta dia “temperature”naik.Si isteri tunggu di dalam kereta,lama juga dia tunggu suaminya….lepas tu datang kereta peronda polis,si polis suruh isterinya keluar dari kereta dan terus ke kereta polis dan polis tu cakap “jangan pandang belakang”..bila dengar polis cakap macam itu,si isteri ni terus pandang..Apa yang memeranjatkan ialah si suami ada dekat atas bumbung kereta dengan anggota badannya hancur!


Sumber: Syok.org:ultras malaya

OH ~ SHOCK : AIR MINERAL PALING MAHAL DI DUNIAAir mineral atau yang biasa kita sebut sebagai air putih memang sudah tidak asing lagi. Sudah banyak produk air mineral yang berada di pasaran. Kebiasaannya air mineral ini harganya murah bukan?. Namun berbeza dengan air mineral yang satu ini. “Fillico Beverly Hills” adalah air mineral dari mata air yang diproduksi oleh perusahaan dengan nama Vieluce di Osaka, Jepun. Sumber air yang digunakan adalah mata air yang berada di kaki gunung Rokko, Kobe, Jepun. Mata air ini sudah terkenal sebagai air mata terbaik untuk pembuatan  sake.Kerana sumber air ini sangat terhad maka setiap bulan hanya dikeluarkan sebanyak 5000 botol sahaja. Anda dapat membeli air mineral ini dengan harga RM350 sebotol. Masih murah?. Ternyata dalam setiap keluaran air mineral ini, terdapat dua botol khusus yang digelar “Raja dan Ratu” dengan tutup botol yang mirip dengan mahkota Kaisar Fredrick II dari Kerajaan Rom dan dihiasi dengan kristal Swarovski. Tersedia bagi anda yang rela membayar RM905 hanya untuk sebotol berisi air mineral sebanyak 750 ml!.
SUMBER: INDAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...