Saturday, September 24, 2011

OH ! COOL : Facebook Timeline termantop, evolusi Facebook terkini bakal menjelma

Salam kepada semua pembaca F2JL. Facebook Timeline adalah satu inovasi baru di mana profile Facebook anda akan bertukar menjadi seperti sebuah mesin masa untuk semua post post dan aktiviti anda di Facebook sejak dari tarikh anda mendaftar dengan Facebook sehingga ke hari ini, di mana anda dapat melihat kembali updates anda dengan lebih teratur. Banyak fungsi baru diperkenalkan pada profile facebook yang baru ini.
Profile baru anda hanya boleh dilihat oleh pengguna lain yang telah menukar profile mereka kepada Facebook Timeline sahaja. Selain itu, profile anda akan kelihatan seperti biasa kepada pengguna yang belum bertukar kepada Facebook Timeline. Facebook Timeline akan secara rasminya di gunakan oleh semua pengguna Facebook pada 30 September ini, namun jika anda tak sabar mahu melihat dan mengunakannya, sila ikuti tutorial kami di bawah :-

1. Mula mula log in akaun Facebook anda dan pergi ke link ini :-  https://developers.facebook.com/apps

2. Pada yang kali pertama mencipta Facebook Application, anda akan dibawa ke halaman ini. Sila klik ‘Allow’. 
tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
 3. Kemudian, anda akan dibawa ke halaman ini, sila klik ‘Create New App’
tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
4. Anda akan dibawa ke halaman ini. Isilah apa apa sahaja nama pada ‘App Display Name’ dan ‘App Namespace’ . Kemudian, tick pada checkbox ‘ I agree to the Platform Privacy Policy’ dan klik ‘Continue’. 
tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
5. Selepas mengisi captcha, klik ‘Submit’
6. Jika keluar halaman seperti gambar dibawah, itu bermakna anda belum mengesahkan akaun Facebook anda. Jika tidak keluar halaman seperti ini, abaikan langkah ini dan skip pada langkah seterusnya. Klik pada perkataan ‘mobile phone’.
tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
7. Akan keluar satu pop up window seperti gambar di bawah. Isi nombor telefon anda. 
tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
8. Setelah isi, satu code akan dihantar ke nombor telefon yang anda isikan tadi. Isi code itu ke dalam ruang yang diberikan seperti dibawah. 
tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
9. Anda akan dapat satu notis pengesahan bahawa akaun Facebook anda telah diverify.
tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
10. Kembali pada halaman ini, isi apa yang perlu seperti di langkah no 4 dan klik ‘Continue’.
tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
11. Anda akan diminta mengisi capctha lagi sekali. Isi dan klik ‘Submit’. Kemudian anda akan dibawa pada halaman seperti gambar di bawah. Jika anda belum mengisi ruang ‘App Namespace’, isi sekarang dan klik ‘Save Change’. Kemudian lihat di sebelah kiri anda, klik pada ‘Open Graph’.
tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
12. Apabila anda dibawa ke halaman ini, isi tempat yang dibulatkan dengan apa saja perkataan yang relevan, kemudian, klik ‘Get Started’
tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
13. Anda akan dibawa ke halaman seterusnya seperti gambar di bawah. Jangan buat apa apa. Anda hanya perlu scroll ke bawah dan klik ‘Save Changes and Next’.
tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
14. Selepas itu, anda akan dibawa ke halaman seterusnya. Di sini, anda tidak perlu berbuat apa apa kecuali scroll ke bawah dan klik ‘Save Changes and Next’.
 tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
15. Di halaman seterusnya, juga jangan buat apa apa, anda hanya perlu scroll ke bawah dan klik ‘ Save and Finish’. 
tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
16. Seterusnya, anda dibawa ke halaman ini. Tunggu seketika dan selepas itu kembali ke Home Facebook anda. 
 tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
17. Di Home Facebook anda, akan keluar seperti ini di bahagian atas sekali. Klik ‘Get it Now’.
tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline
18. Sekarang anda sudah nampak perubahan pada Facebook anda!. Anda boleh ‘Start Tour’ untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai perubahan ini. Selepas itu, klik sahaja ‘Publish’. 
tutorial menukar facebook lama kepada facebook timeline

19. Anda sudah selesai update Facebook Profile anda kepada yang baru!. Nikmati perubahan ini sebagai sesuatu yang sangat smart dan elegan.  Anda boleh ubah profile anda mengikut kesesuaian.

 20.  Nota penting : saiz cover fit adalah 849×313

 ADMIN : Selamat mencuba! 

OH ! REALLY SHOCK : AJAIB!.ANJING BERSUARA SEPERTI BAYI KECIL!
Bermacam-macam jenis suara anjing pernah kita dengar. Yang lebih menakutkan apabila bunyi deraman suara anjing seperti mahu menyerang kita!..Angkat kaki dan buka langkah seribu. hahaha..Tapi admin ingin berkongsi dengan anda seekor anjing yang bersuarakan seperti seorang bayi..Ajaib bukan?..

OH ! SHOCK : LALUAN PERJALANAN YANG TERAMATLAH BAHAYA (DUNIA)

Siapa yang tak mau melancong kan? Lagik-lagik ke luar negara. 


Memang saje je nak cari nahas...

ada berani..ini pelancong yang betul-betul gile je berani.. 

OH! COOL2 : KARYA COKLAT TERHEBAT!!


Kenaapa kalau namanya perempuan suka makan coklat?? Kalau date dapat coklat mesti lembut kemain.

Sebab admin tau ramai peminat coklat, admin tunjukkan seni-seni coklat yang wat anda wondering..nak makan or nak simpan..hehe.. Kompom korang makan punye..pelahap betul wanita-wanita sekarang kan??

Ini 100% coklat tau
camne? ada yang mula jeling laki/pakwe la tue,,mintak coklat..hehe..nasib la pakwe memasing..

OH ! TAZKIRAH : RAHSIA WUDHUK TERBONGKAR!!


Syarat mendirikan solat ialah mengambil wudhuk .Tentu tidak sah jika kita mengerjakan solat lima waktu tetapi meninggalkan wudhu'.
Pernahkah kita terfikir dengan perintah Allah SWT dengan perbuatan yang nampak remeh ini. Kenapa tidak?? Kenapa tangan bersama dengan air menyentuh anggota-anggota tubuh. Kenapa wajah yang dibasuh? Kenapa mesti telinga?
Banyak rahsia dalam kandungan wudhu' yang hanya Allah Maha Mengetahui namun antara rahsia wudhu' yang dapat diungkapkan ialah:
Setiap perintah Allah SWT tentu memiliki hikmah kebaikan disebaliknya. Lima pancaindera kenapa semua tanpa terkecuali disapu oleh air wudhu'. Mata, hidung, telinga & seluruh kulit tubuh. Ini betul-betul luar biasa.
Ahli syaraf/ neurologist pun telah membuktikan dengan air wudhu' yang menyejukkan hujung-hujung urat syaraf jari-jari tangan dan jari-jari kaki berguna untuk menenangkan fikiran.
Anda tentu pernah mendengar akupunktur kan? Cuba cari tahu dimana saja letak titik-titik sensitif yang sering digunakan dalam ilmu akupunktur? Lalu kemudian amati rukun wudhu'. InsyaAllah kita akan menemui persamaan antara keduanya.
Pada anggota badan yang terkena semasa berwudhu' terdapat ratusan titik akupunktur yang merupakan titik penerima ransangan terhadap sentuhan berupa basuhan, gosokan, usapan, dan tekanan/urutan ketika melakukan wudhu'. Sentuhan tersebut akan dihantarkan ibarat signal ke sel, jaringan, organ dan sistem organ yang bersifat terapi. Ini terjadi kerana adanya sistem komunikasi iaitu sistem syaraf dan hormon bekerja untuk mengadakan homeostasis (keseimbangan). Titik-titik akupunktur, suatu fenomena yang menarik bila dibandingkan dengan syariat wudhu yang disyari'atkan 15 abad yang lalu.
Jumlah Titik Akupunktur Pada Anggota Wudhu'(rukun dan sunat)
Muka 84
Tangan 95
Kepala 64
Telinga 125
Kaki 125
Jumlah keseluruhan = 493!
Ternyata terdapat 493 titik penerima ransangan pada anggota wudhu'!!
Subhanallah!! Bayangkan jika kita melakukan itu setiap hari paling sedikit 5 kali sehari...
Kita tidak harus memandang ringan semasa menjalani wudhu. Mengapa? Cuba ingat semasa kita membasuh tapak kaki & tangan...apakah celah-celah jari sering kita abaikan? Ternyata ada fakta menarik yang ingin saya kongsikan:
Dari ilmu ahli akupuntur, di celah-celah jari terdapat 16 titik akupunktur yang mana titik-titik tersebut apabila dirangsang yang istmewa yang dapat mengubati migrain, sakit gigi, tangan-lengan merah, bengkak, dan jari kaku.
Berkenaan telinga pula, walau pun ia adalah amalan sunat, ia mengandungi 30 titik ransangan! Maka, semasa menyapu telinga itu jangan cuma membasuh saja, tapi harus dengan urutan lembut juga. Selepas ini sebaiknya kita tidak meninggalkan amalan sunat semasa berwuduhu' kerana setiapnya mempunyai titik penerima ransangan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...