Thursday, September 29, 2011

OH ! SHOCK : Jangan ditanya apa yg berlaku kemudian...Ikut takdir la jawabnyer...

OH ! LAWAK : Bila Bill Gates dan Steven Jobs bertemu.

Jom tengok perbualan pertemuan dua orang tokoh ini. Bagi admin sangat lucu..hee..kredit kepada sahabat blogge radmin  http://jarikiaoh.blogspot.com/

OH ! LAWAK : FIFA 2012 YANG MEMANG GAGAL !!

ABSOLUTELY FAILLL!!OH ! SHOCK : Babi Hutan Paling Besar Ditemui (JGN TENGOK KALAU GELI)


Ini adalah gambar sesekor babi hutan paling besar di dunia yang pernah ditemui.Setakat ini admin belum dapat apa-apa maklumat tentang asal usul babi yang besar berkali ganda dari saiz babi hutan yang biasa. Apa pu jika anda ada sebarang maklumat tentang babi ni boleh lah kongsikan bersama. 

OH ! FAKTA : PERBEZAAN ANTARA HUKUMAN SEBAT SIVIL DAN SYARIAH - JIKA HUDUD DIJALANKAN


THURSDAY, 29 SEPTEMBER 2011Diambil dari seminar hukuman sebat jenayah syariah - jika hudud dijalankan di Kelantan.

OH ! FAKTA : KEBAIKAN DAN KHASIAT KISMIS YG ANDA PERLU TAHU

Pembaca tidak perlu menjadi seorang pengembara atau seorang pendaki untuk mengiktiraf kismis sebagai satu jenis makanan yang ajaib. 


Ini kerana kismis adalah makanan yang mempunyai kandungan tenaga yang tinggi dan rendah kandungan lemak serta kolesterol juga selalu diambil oleh para pengembara dalam mengekalkan stamina mereka. Kismis adalah makanan yang mudah untuk diuruskan dan hampir tidak akan menjadi benyek. sepertimana buah buahan kering yang lain, kismis begitu mudah didapati sepanjang tahun.

Kismis dihasilkan daripada proses penghidratan ke atas buah anggur samaada penghidratan menggunakan cahaya matahari ataupun menggunakan ketuhar. Antara jenis2 kismis yang popular adalah Sultana, Malaga, Monukka, Zante Currant, Muscat dan Thompson seedless.Kismis mempunyai saiz sebesar batu kerikil dan mempunyai kedutan yang menyeliputi isinya yang kenyal. Ia juga mempunyai rasa yang manis seperti gula. Kismis selalunya berwarna perang dan biru seakan hitam. Nama saintifik bagi kismis adalah Vitus vinifera. Antara khasiat kismis adalah seperti berikut :


Membantu menajamkan Minda:

Kismis mengandungi kandungan gula yang tinggi. Antara jenis gula yeng terkandung di dalam kismis adalah fruktosa dan glukosa. Gula ringkas ini telah dikenal pasti dapt meningkatkan daya pemikiran otak, menajamkan memori dan menguatkan daya ingatan. Ini kerana otak memerlukan gula ringkas dalam kuantiti yang banyak untuk berfungsi dengan baik dan kismis dapat menyediakan keperluan gula ringkas dalam kuantiti yang banyak dan cepat.

Jika kita lemah dalam matapelajaran Matematik, amalkan pengambilan kismis setiap pagi sebelum ke kelas atau kuliah. Ingat! Anda dilarang mengambil nasi lemak ketika hendak belajar kerana ia mengandungi kandungan lemak yang tinggi. Pencernaan lemak memerlukan kandungan darah beroksigen yang tinggi. Jadi darah yang diperlukan oleh otak telah digunakan untuk mencernakan lemak kepada sumber tenaga. Itulah sebabnya kita akan mengantuk selepas makan nasi lemak(Otak kekurangan oksigen). Imam Zuhdi berkata, ” Sesiapa yang ingin menghafal hadith(menguatkan daya ingatan) hendaklah ia kerap memakan anggur kering”.

Perlindungan Antioksida :

kismis bukan sahaja menjadi bahan ujikaji kajian “phytonutrient” kerana mereka mengandungi Phenol, bahkan mereka merupakan sumber alternatif mineral boron bagi rakyat sedunia. Phenol yang dijumpai di dalam kismis mempunyai aktiviti antioksida. Boleh dikatakan aktiviti antioksida bagi hampir semua buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sejajar dengan aktiviti antioksida yang terdapat didalam kismis. hebat bukan ?

kismis dikategorikan sebagai salah satu daripada buah-buahan yang kaya dengan anti oksida selain buah prun dan aprikot. Flavonol, salah satu jenis phenol daripada keluarga flavonoid dikatakan hampir tidak terjejas kandungannya ketika proses pengeringan anggur tetapi kandungan phenol di dalam kismis adalah lebih rendah daripada anggur. Ini disebabkan kebanyakan daripada phenol telah dimusnahkan dalam proses penukaran anggur kepada kismis. Phenol-phenol ini adalah hydroxycinnamics (asid kaftarid dan kautarid), procyanidins dan flavan-3-ols.

Boron untuk tulang yang sihat:

Walaupan jarang kita dengar tentng kepentingan boron dalam kehidupan kita tetapi disini saya ingin menerangkan bahawa boron berkait rapat dengan wanita iaitu kesihatan tulang dan Osteoporosis(tulang rapuh). Boron merupakan mineral yang diperlukan bagi menukar Estrogen dan Vitamin D kepada bentuk paling aktif(17-beta-estradiol dan 1,25-(OH)2D3). Kandungan estrogen yang menurun selepas Menopause menyebabkan Osteoclast menjadi sensitif terhadap hormon paratiroid( terletak di leher) yang memberi isyarat kepada mereka untuk merapuhkan tulang. Kajian menunjukkan bahawa boron memberikan perlindungan daripada Osteoporosis dan mengembalikan semula kebanyakan efek positif Estrogen kepada wanita yang telah Menopause. Kismis merupakan antara “top 50″ penyumbang terbesar bagi Boron di Amerika Syarikat.

Oleh itu, saranan MTB kepada para pembaca ialah tingkatkan pengambilan kismis dengan kekerapan yang tinggi…Cuba renungkan mengapa orang2 Arab mempunyai daya ingatan yang kuat ? 

OH ! COOL : TABUNG DERMA YANG KREATIF

kalau jumpa iklan derma camni mesti nak taruk lagi duit syiling kan?? kan?

OH ! SHOCK : CARA PALING BODOH UNTUK MEMBUKTIKAN RASA CINTA!
Kini anda boleh membuktikan cinta anda dengan cara yang sangat berbeza sebagai bukti cinta sejati anda. Tatu kekal pada jantung anda tanpa risiko komplikasi (catatan: menurut doktornya!). Ini adalah kesempatan untuk membuktikan betapa anda mencintai si dia dengan menempatkan tatu di jantung anda (untuk yang beragama Islam adalah haram ok?).

Mengekspresikan emosi cinta melalui tatu di tubuh seseorang sekarang sudah bukan hal baru lagi (biasa . . ini juga menurut doktornya!). Apakah tatu itu terlukis dihatimu?. Sekarang anda dapat membuktikan cinta anda dengan cara yang sangat unik, iaitu dengan cara melukis tatu di hati anda.

Operasi untuk seluruh prosedur dari pentatuan, (untuk penghasilan terbaik sebagai bukti cinta) memerlukan waktu sekitar tiga jam. Dikatakan oleh pasukan perubatan dan pelukis tatu Jepun yang sangat profesional telah berhasil melakukan lebih dari 500 kali pentatuan jantung tanpa kesan sampingan dan komplikasi.

Doktor-doktor menyediakan berbagai pilihan gambar yang boleh ditatukan. Anda dapat memilih rekaan yang anda inginkan untuk ditatukan pada jantung anda. Setelah seluruh operasi selesai, anda akan diberikan video dari seluruh prosedur sebagai bukti.

Menurut individu yang melakukan operasi ini, pentatuan pada jantung adalah pengabadian  jiwa untuk menunjukkan betapa anda komited terhadap perhubungan dengan pasangan anda. Kata-kata dalam iklan yang disampaikan untuk menarik peminat adalah: "Apakah anda benar-benar mencintai pasangan anda sebanyak yang anda katakan? Inilah kesempatan anda untuk membuktikannya".

Jujur saya katakan apabila saya diberi kesempatan untuk melakukan tatu tersebut, saya TIDAK akan bersedia melakukannya, bahkan jika percuma sekalipun .  ha ha ha . Saya beragama Islam!. Anda bagaimana? 

OH ! FAKTA : BEZA ANTARA RESPON LAKI DAN PEREMPUAN

Cuba tengok contoh macam gambar kat bawah ni.. ada betulnye tak?

 Jadi apa rahsianya ek? ada nak bagi tip? mana tau ada yang satu status beratus2 komen.. nak tau juga rahsianya..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...