Monday, September 26, 2011

OH ! FAKTA : Komputer Anda versi 32 bit atau versi 64 (UMUM)


Kebiasaannya bagi Windows XP, ia menggunakan versi 32 bit manakala bagi Windows 7 atau Windows Vista berkemungkinan besar ia menggunakan versi 64 bit. 
Ini penting untuk diketahui apabila kita mahu memasang perisian pemacu untuk sesebuah perkakasan atau mana-mana program aplikasi pada sesebuah komputer.

Sekiranya tersilap versi, program komputer tersebut tidak dapat berfungsi dengan baik atau boleh menyebabkan komputer bermasalah.

Bagi mengetahui sama ada Windows yang digunakan adalah versi 32 bit atau 64 bit, sila dapatkan maklumat pemasangan sistem pengoperasian atau Windows yang terdapat dalam program Control Panel>System and Maintenance>System.

Ia juga boleh diperoleh menerusi program System Information yang terdapat di dalam Windows.

Namun begitu, tiada Windows versi 64 bit bagi edisi Windows 7 Starter, Windows Vista Starter, Windows XP Home dan Windows XP Media Center.

Pengkomputeran 32 bit atau 64 bit merupakan cara bagaimana pemproses komputer atau Unit Pemprosesan Pusat (CPU) mengendalikan data dalam sesebuah komputer.

Ia mempengaruhi saiz maksimum bagi sesebuah memori atau Random Access Memory (RAM) bagi sesebuah komputer.

Sebagai contoh, komputer 32 bit mempunyai saiz RAM yang maksimum bersamaan dengan 232 bersamaan 4GB berbanding komputer 64 bit iaitu 8GB ke atas bersamaan dengan 264.

Ia juga bergantung kepada keupayaan sistem komputer yang ada.

Begitu juga satu masa dahulu, kita menggunakan komputer 8 bit yang mempunyai had maksimum saiz RAMnya pada 28 bersamaan 256 MB.

Bila ditambah saiz RAM kepada 512 MB, komputer akan menjadi bertambah perlahan kerana komputer atau pemproses tidak berupaya untuk memproses lebihan saiz RAM tersebut.

Perbandingan komputer 32 bit dengan komputer 64 bit ini boleh diibaratkan seumpama sebuah lebuh raya yang mempunyai 32 laluan dan lebuh raya yang mempunyai 64 laluan. Manakah yang lebih baik, cepat dan berkesan?

Jadi, pengkomputeran 64 bit atau 32 bit ini adalah berasaskan kepada keupayaan pemproses atau CPU bagi sesebuah komputer.

Sekiranya menggunakan komputer 64 bit, penggunaan sistem pengoperasian, perisian-perisian pemacu dan aplikasi-aplikasi komputer pada komputer tersebut mestilah berasaskan 64 bit.

Kebanyakan aplikasi komputer yang dibangunkan berasaskan 32 bit biasanya boleh digunakan oleh komputer 64 bit tetapi aplikasi komputer 64 bit tidak boleh digunakan oleh komputer 32 bit.

Bagi aplikasi pemacu pula, ia perlu mengikut jenis komputer sama ada 32 bit atau 64 bit.

Komputer 64 bit juga tidak boleh mengoperasikan program komputer 16 bit.

Bagi mengetahui had maksimum saiz bagi sesebuah memori atau RAM ini ialah dengan melakukan formula, 2 kuasa dengan bit pengkomputerannya.

Sebagai contoh, bagi komputer 8 bit, 28 bersamaan dengan 256 MB saiz RAM-nya dan komputer 32 bit pula, 232 bersamaan dengan 4.3 ribu juta atau bilion atau 4GB saiz RAM-nya.

Ini kerana komputer hanya boleh membaca dua nombor sahaja iaitu 0 dan 1 bagi mewakili bit-bit tersebut.

Kelebihan pengkomputeran 64 bit ini adalah keupayaan pemproses atau CPU dapat digunakan dengan optimum yang mungkin dan komputer berupaya mendapatkan saiz memori RAM yang besar.

Ini dapat meningkatkan prestasi dan kecekapan komputer dalam memproses arahan-arahan yang diberikan terutama aplikasi-aplikasi multimedia dan keselamatan.

Masalahnya ialah masih terdapat kekurangan aplikasi-aplikasi komputer yang ditulis untuk pengkomputeran 64 bit buat masa kini.

Namun demikian, ia akan terus berkembang untuk masa akan datang.

OH ! SERIUS : DEBAT ISU MENUTUP AURAT (FB)SYARIAT ISLAM TETAP AKAN MENANG.

OH ! LAWAK : RESPON BERBEZA DARI MAK DAN AYAH                                                                                daddy cool^^

OH ! THUMBS UP : TAKTIK DELAY KERJA KURSUS (UNIVERSITI)

Mengalami kecenderungan untuk buat tugasan last lasti minit bukanlah penyakit luar biasa. Yang luar biasa ialah hari ini pensyarah bagi tugasan esok dah siap. memang betul-betul luar biasa.

Masalah sebenar ialah, bukan tidak mahu buat segera, tapi macam serba serbi tak menjadi, macam terlalu perlahan untuk idea datang, otot bergerak sangat tidak aktif. Tapi cuba last-last minit? segalanya kelihatan efisyen dan cekap.. betul tak?


Jadi.. mungkin ini tips yang boleh dilakukan, kerana masa di U dahulu ada pensyarah yang mahukan soft copy berbanding hard copy.. jadi tips ini sesuai untuk tugasan yang dihantar melalui email atau pdrive..ermm..

ada lagi ke yang guna floppy disc?
ini untuk keadaan terdesak je..tapi kalau dapat pensyarah tak berhati perut tak boleh jugak..heh

OH ! LAWAK : JET LI BERGADUH NGAN STEVEN SPIELBERG

Jet Li walked into a pub in New York with his pal. He says to his pal: “Hey! That’s Steven Spielberg over there! God, I wish he’ll come over to say “hi”.

Spielberg suddenly walked over and gave the man a punch on the nose.

Li : “Hey!! What that’s for?!”

Spielberg : “You bloody Japanese killed my granddad when you
bombed Pearl Harbour!”

Li : “I’m not Japanese! I’m Chinese!”
Spielberg : “Chinese, Vietnamese, Japanese, you’re all the same!”

Spielberg walks back to the other side. Then Jet Li calmly walks over to Spielberg and gives him a really heavy punch on the face.

Spielberg : “Hey! What that’s for….. !?!”

Li : “YOU BLOODY ASSHOLE! YOU SANK THE TITANIC!”

Spielberg : “No, I didn’t, an iceberg sank the Titanic!”

Li : “Iceberg, Carlsberg, Spielberg, you’re all the same!”

OH ! SHOCK : TEKNIK MELAMAR KEKASIH (CHINA)

Kreativiti memainkan peranan juga bagi sesetengah orang yang terpengaruh dengan filem barat.. nak lain dari yang lain.. meninggalkan memori la katakan.. biar kasi awek cair.. heh.. jom layan stail dan teknik lelaki ini melamar aweknya.

mula mula naik kren yang ada tulis i lop u


menghampiri tingkap rumah kekasih perlahan lahan


ohh... aweknya terkejut sebab ingatkan ada orang skodeng terus menyimbah air


turunlah dia kebawah dengan kebasahan dan kemaluan yang sangat besar


forever alone
pengajarannya?? che korang chiter.. heh

OH ! SHOCK : MAKAN KATAK HIDUP2 SEMATA2 MENGUBATI SAKIT PERUT

F2JL-  Disini admin nak kongsikan pada korang perkara yang akan membuatkan korang berasa geli. Dimana, di China seorang lelaki mengamalkan makan katak hidup-hidup untuk mengubati sakit perut yang di hadapinyer.

Di Wilayah Jianxi, China, Jiang Musheng (66thn) sering merasa sakit perut dan batuk selama bertahun tahun ketika dia masih muda dan berumur 26 tahun.
Jiang pada waktu itu sering mengadu sakit perut ini kepada seorang tabib bernama Yang Dingcai yang kemudian menyarankan dia untuk memakan katak pohon hidup-hidup untuk mengubati penyakitnya tersebut.
Pada walnya, Jiang merasa geli dan jijik untuk memakan katak hidup-hidup tetapi sang tabib yang memperlihatkan kepadanya dengan menelan satu katak hidup-hidup. Lalu Jiang pun mengikutinya dan setelah sebulan melaksanakan nya, sakit perut Jiang betul betul hilang.
Dan kini, itulah yang terdapat dalam menu Jiang setiap hari, iaitu memakan tikus hidup hidup dan dia pernah memakan 20 ekor tikus hidup dalam sehari.
Bab makan benda pelik-pelik nih korang boleh jugak baca artikel ini OMG! | Video lelaki memakan tikus hidup-hidup .

OH ! SERIUS : Kasih Ibu ada pada semua makhluk.


Manusia? ok.. biasalah tu.. tapi kalau haiwan? boleh kita rasakan betapa "bijak"nya haiwan sekarang? Masakan tidak.. Seandainya haiwan kita anggap tidak berakal.. apa yang menyebabkan mereka bertindak dan berpelakuan seperti manusia.. kasih sayang, mempertahankan kuasa, berkeluarga, berkepimpinan?


Tapi inilah gambar yang dapat dirakamkan apabila seekor anak singa tersangkut di gaung dan tidak mampu bergerak lagi. Dengan sokongan dari sahabat singa singa lain, si ibu turun perlahan lahan untuk menyelamatkan anaknya.maknanya.. kasih ibu ada pada semua makhluk ciptaan Allah s.w.t.. bayangkan ibu tidak sayang anaknya.. naluri keibuan tidak ada pada wanita..nak harapkan naluri ayah? boleh jugak.. tapi kurangla sikit..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...